Reseptikirja

RAPARPERIPIIRAKKA
1 muna
1,5 dl sokeria
3dl piimää
4dl vehnäjauhoja
1tl kanelia
1tl soodaa
2rkl öljyä
-------
4dl raparperinpaloja
1dl fariinisokeria

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.  Lisää piimä sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu kaneli ja sooda.
Lisää lopuksi rasva.
Kaada taikina voideltuun torttuvuokaan ( kun hyvin levittää, niin taikina riittää pellilliseen). Levitä raperperit ja fariinisokeri taikinan päälle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

             --------------------------------------------------------------------------------------------
           VESIRINKELIT
5dl vettä tai maitoa
50g hiivaa
 1tl suolaa
900g vehnäjauhoja
150g voita
keittämiseen:
2l vettä
2rkl suolaa

Murenna kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva ja lisää suola. Sekoita liemeen jauhoja aluksi puuhaarukalla, sitten alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota taikina liinan alla.
Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja leivo siitä tanko. Leikkaa tanko paloiksi ja edelleen ohuemmiksi tangoiksi, joista muotoilet rinkeleitä, joiden halkaisija on noin 10cm. Kohota rinkelitä liinan alla.
Kuumenna keitinvesi tilavassa kattilassa ja nosta pari rinkeliä kerrallaan poreilevaan veteen kypsymään. Rinkelit painuvat aluksi veden alle, mutta nousevat kypsyessään pintaan.
Nosta rinkelit reikäkauhalla vedestä ja pane pellille leivinpaperin päälle.Paista 275 asteessa 10-12 min. vaaleanruskeiksi.
Tarjoile halkaistuina voin kanssa kahvileipänä tai täytä amerikkalaistyylisesti bageleiksi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÄYTESÄMPYLÄT
3dl vettä/maitoa
0,75 tl suolaa
2rkl hunajaa/sokeria
2dl kauraleseitä
1ps kuivahiivaa
noin 6,5 dl vehnäjauhoja
0.5dl öljyä
täyte:
4dl kesäkurpitsaraastetta
1,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
100g tuorejuustoa
lisää lämpimään nesteeseen suola, hunaja ja leseet joihin on sekoitettu kuivahiiva.Lisää jauhot (halutessasi voit käyttää osan jauhoista hiivaleipäjauhoja) ja alustamisen loppuvaiheessa öljy. Kohota.
Raasta kesäkurpitsa ja puristele enin neste pois. Silppua tomaatit ja sekoita täytteen aineet keskenään. Tuorejuusto voi olla maustamatonta tai lempimakuasi maustetuista.
Kauli taikina noin 30X70 cm levyksi. Levitä täyte levylle ja kääri napakaksi rullaksi. Nipistele saumakohta kiinni ja leikkaa rullasta 3cm paloja. Laita pellille ja kohota.
Voitele vedellä/munalla ja paista 225 asteessa noin 12-15 min.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MUSTIKKARUUDUT
100g voita tai margariinia
2dl siirappia
2tl vaniljasokeria
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5 dl kermaviiliä
3dl mustikoita

 Hiero rasva notkeaksi mieluiten sähkövatkaimella.
Lisää siirappi, vaniljasokeri ja yksitellen munat voimakkaasti vatkaten.
Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää kuivat aineet taikinaan. Lisää  viimeiseksi viili.
Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (20cmX 30 cm). Levitä mustikat taikinan pinnalle ja loppu taikina tasaisesti niiden päälle.
Paista uunin alaosassa 175 asteessa puolisen tuntia.
Leikkaa kakku jäähtyneenä nelikulmaisiksi paloiksi.
Itse puolitoistakertaistin ohjeen ja tein uunipellin kokoisen annoksen. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti