___________________________________

___________________________________

lauantai 6. syyskuuta 2014

Tolkun evästä!

Talvisin siemenluetteloja selaillessa olen joskus miettinyt, josko tilaisin lehtikaalia. Koskaan en ole kuitenkaan siemeniä tilannut. Tänä kesänä ei kylmän ja märän alkukesän takia ollut koko kasvimaata missä kaaleja kasvattaa. Hieman asia on harmittanutkin, koska tänä vuonna lehtikaali on nostettu voimakkaasti esille lehdissä ja netin ruokasivuilla. Oikeaa superfoodia tuntuu olevan!

Tähän voimaevääseen kuitenkin sain mahdollisuuden tutustua tuttavamme kautta. Hänen lehtikaalikasvustonsa pursuvat runsauttaan ja sieltä saimme myös me maistiaiset joku aika sitten.
 Se satsi meni kuivuriin talvea odottamaan. Aika näyttää muistanko viherjauhettani mihinkään käyttää =)

Eilen illalla Maajussi haki sitten toisen erän kaalia. Kuivuriin siitäkin varmaan osa menee, mutta tänään kokeilin tehdä uudesta kasvituttavasta ruokaa. Olin päättänyt tehdä kaalilaatikkoa, koska sen kaalien kasvattajakin oli maininnut. Selailemissani nettisivuilla vain ei puhuttu laatikoista mitään! Melkein jo meni pupu pöksyyn, mutta kun minulla oli lihaakin sulamassa niin rohkeasti päätin yrittää.

Tein laatikon ihan tavallisen kaalilaatikon ohjeella; kaalia, (hirvi)jauhelihaa ja riisiä tykötarpeineen.
Sekoittamisvaiheessa lehtikaali oli kankeampaa kuin tavallinen, tai sitten en saanut leikattua käkkärälehtiä tarpeeksi pieniksi. Ähellyksen, ähräämisen ja astiasta toiseen siirtelyn jälkeen laatikko oli kuitenkin valmiina menemään uuniin!
Puolentoista tunnin uunissa hauduttelun ja ruohonleikkurin perässä tallustamisen jälkeen kurkistin uuniin ja ohjasin uunivuokan pöytään. Ehkä hieman arkailin kaalin kanssa, sitä olisi voinut laitta enemmänkin. Seuraavalla kerralla sitten! Viimeiseksi kerraksi tämä ei lehtikaalin suhteen jäänyt. Hyvää oli! Seurakseen lautaselle kaalilaatikko sai kurpitsapuolukkahilloa ja sienisalaattia.
Kiitokset vielä kerran kaaleista ja ensi vuonna ehkä olen minäkin lehtikaalin kasvattaja!

8 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä, en ole tainnut moista ikinä kokeilla, mutta ehkä nyt rohkenen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä jos jostain lehtikaalia löydät. Aina parempi jos halla hieman on lehtiä puraissut. Pakkasen purema loiventaa makua.

   Poista
  2. Kaupasta lähti pussi mukaan, puolet kuivuriin ja puolet uuniin sipseiksi. Vaikutit minuun :)

   Poista
 2. Entä jos pitäisinkin paketin itse kun siihen tykästyin? Ei nyt sentään, paketti lähtee sinulle matkaan heti kun seuraavan kerran postin lähelle pääsen. Sny 18

  VastaaPoista
 3. Kiva tietää, että siitä saa laatikkoakin. Olen joskus lehtikaalia maistellut, enkä erityisesti tykännyt, mutta tämän jatkuvan mainostuksen takia kokeilen uudestaan jossain muodossa vaikkapa laatikkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko aikoinaan maistanut sitä raakana? Silloin maku on aika vahva, mutta kypsänä on parempaa! Äsken kokeilin lehtikaalisipsejä. Ihan hyviä, mutta aika vaivalloisia tehdä. Uunia saa vahtia toden teolla- kuivan ja palaneen ero on hiuksen hieno.

   Poista