___________________________________

___________________________________

maanantai 7. lokakuuta 2013

Tontun asialla

Ihmiseksi joka empi SNY-osallistumistaan yleisen innottomuuden takia, olen hankkiutunut mukaan ennätysmäärään erilaisia vaihtoja. Yksi vaihdoista on Weban emännöimä joululahjavaihto. Siihenkin mukaan lähtöä emmin lähes viime metreille saakka. Vaihdon yhtenä ehtona oli sujauttaa pakettiin mukaan jotain itsetehtyä. Itsetehty ei saanut olla perussukka vaan sen eteen piti olla nähnyt hieman enemmän vaivaa. Siinähän sitä kynnystä olikin yli kiivettäväksi! Parhaiten kun osaan juuri sen perussukan!

Päätin kuitenkin yrittää ja ilmoittauduin mukaan. Montaa vaihtoehtoa mietin, mutta päädyin lopulta tekemään huivin ja koska olen yleensä aika hitaanlainen neuloja, huivi piti aloittaa heti. Siinä aloittamisessa sitten tuhraantuikin yksi ilta =( työ aloitettiin luomalla 296silmukkaa. Olen oppinut luomaan silmukat ristiin ja noin isoon määrään sitä lankaa piti varata paljon. Se miten paljon on paljon olikin vaikeampi hahmottaa. Lankaa oli AINA liian vähän tai sitten sotkeennuin laskuissa. Aloitin huivia Maajussin kotona eikä silmukkamerkkejä tietenkään ollut mukana. Lopulta tympäännyin ja aloin luoda silmukoita neulomalla. Hidasta, todella hidasta! Kaiken varalta jaksotin luomisen kolmeen erään, joten minun ei tarvinnut laskea kuin sataan asti. Oli aika äkeä emäntä kun koko ilta meni pelkkään huivin silmukoiden luomiseen!

Toinen kompastuskivi oli lanka. Ohjeessa lankasuositus oli lanka jossa lankaa on noin 300m/25g. Käyttämäni lanka, Lang Yarns Jawoll, oli erilaista ja 50g:n kerässä oli vähemmän lankaa kuin tuossa suositellussa. Olin aivan varma ettei lanka riitä. Pakko oli kuitenkin mennä riskillä eteenpäin, koska mistään nettikaupasta en valkoista Jawollia löytänyt.

Huivi on Ulla-neuleen 03/11 ohje Myst.Huivi aloitetaan niskasta ja huivin keskeltä leveämpi muoto saadaan aikaiseksi lyhennetyillä kerroksilla. Vaikka huivin saaja inhoaisikin huiviaan, niin yhdestä asiasta voin olla tyytyväinen. Nyt mä opin kietomaan silmukan!! Tähän asti ne muutamat tiimalasikantapäät, jotka olen tehnyt, ovat olleet sanoinkuvaamattoman hirveän näköisiä! Nyt tuon huivin ansiosta osaan lyhennetyt kerrokset ja siistin näköisen tavan kietoa silmukka =) Toinen asia minkä huivi opetti oli silmukkamerkkien käyttö. Jumankaut, nehän helpottavat toistettavan pitsikuvion neulomista (ja purkamista) huomattavasti! No, kovin paljon en edes joutunut silmukkamerkkien ansiosta purkamaan, koska pysyin paremmin kärryillä sydän-kaaviossa. Hieman jouduin jättämään röyhelöreunuksen ohjeessa mainittua kapeammaksi, mutta niin se vain lanka riitti kuin riittikin. Lauantai-aamuna huivin sitten mökillä päättelin Maajussia töistä odotellessa ja viikonlopun se oli pingotuksessa.
Helppo ja kaunis malli, jonka tulen varmaankin tekemään joskus toistekin. Ja tällä kertaa väreissä, vaikka ihan kaunis tuosta valkoisestakin tuli. Jollain tavalla herkän näköinen valkoisuutensa ansiosta.


Ja sitten lähikuva sydänkuviosta

7 kommenttia:

 1. Kaunis huivi! Minulla vielä työn alla oma joululahjavaihdon tekele, aina jokin tarvike hukassa tai puuttuu kun olisi tarkoitus jatkaa =/ Pitäisi vähän järjestystä tänne saada =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minä yrittäisin tehdä jotain keskellä muuttoa, niin hukkaisin varmaan päänikin =) kun nytkin on koko ajan kaikki mahdollinen häviksissä.

   Poista
 2. Miten niin ei perussukat kelpaa? Voi hyvänen aika!!! Minä en noista huiveista oikein innostu, joten mitäs tässä sitten. Puseroako pitäisi ruveta väsäämään??? No, ehkä jotain keksin :) Ja eikös jouluun vielä ole aikaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitin ensimmäisissä joululahjavaihdon keskusteluissa, että ihan pelkästään yksiväristä perussukkaa ei olisi suotavaa laittaa, koska sen voi tehdä vähän toisella kädellä. Mulla vähän iski paniikkia kun luin osallistujalistan! KAIKKI muut tuntuivat käsityörintamalla lähes puoliammattilaisilta... mutta säännöissähän sanotaan,että" itse tehtyyn tulee panostaa huolella omien taitojen mukaan". Tuon parempaan en pysty... Ja palmikkosukkia tai- lapsia en uskaltanut tehdä, jos koko ei sitten satukaan kohilleen.

   Poista
 3. Voi kun ihana huivi, kukahan onnenpekka tuon saa:D Mitähän minä keksisin joululahjavaihtooon, en ole vielä ajatellut...

  VastaaPoista
 4. Kaunis huivi..kyllä sä oot sit taitava..

  Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikeasti tuo malli ei ole kovin vaikea, koska pitsikuvio on aika pieni. Mutta pohjalta on hyvä aloittaa ja siitä sitten hivuttaa itseään kohti monimutkaisempia malleja.

   Poista